Lean en ik.

De eerste keer dat ik bewust werd van Lean was bij een oud-werkgever. Ook daar op de financiële afdeling staat de Lean filosofie hoog in het vaandel. Dat kan ook niet anders, want Lean is toepasbaar op elke plek in het bedrijf.
Nu, met een Green Belt en een flinke dosis kennis meer, ben ik eens om me heen gaan kijken. Onbewust ben ik, buiten de werkvloer, al vaker met Lean in aanraking geweest.
De schoolbel is bijvoorbeeld een duidelijk signaal dat een proces gaat starten: de schooldag begint. Of, knipperen met je grootlicht waarschuwt je tegenligger: de actie de je nu uitvoert hoort niet standaard bij het doel om van A naar B te gaan.

Niet alleen de talrijke signalen in onze omgeving zijn ‘geleend’ uit de Lean filosofie. Goed gereedschap of juiste voorbereiding zijn zo belangrijk voor ons dat we er zelfs spreekwoorden voor bedachten: “goed gereedschap is het halve werk”, “de eerste klap is een daalder waard” of “vuile boter, vuile vis” zijn maar enkele voorbeelden.
Nuchter, boerenverstand wordt al decennia lang gebruikt om het werk te blijven verbeteren.

Een mooi voorbeeld is soms dichterbij dan je verwacht: Mijn eigen broer, de bouwvakker, vertelde mij eens dat je een verlengsnoer bij de stekkerdoos begint op te rollen. Waarom? Dan eindig je bij de stekker, bij het volgende gebruik steek je die direct in het stopcontact en met verlengsnoer loop je naar je werkplek, waar de stekker van het gereedschap direct in de stekkerdoos kan.
Ik zei ‘m vol trots: “gaaf, dat is Lean, man!”,
waarop hij antwoorde: “Lean? Nee hoor, gewoon logisch nadenken.”

Lean en uw bedrijf.
De Lean gedachtegang overbrengen naar de werkvloer is een logische, maar noodzakelijke stap, de werkvloer is waar het gebeurt.
Lean denken en doen creëert een opgaande vicieuze cirkel.
Een werkdag met minder verspillingen resulteert in een gemotiveerder team, die een kwalitatief betere output genereerd. De (interne) klant is dankbaar en tevreden en komt met een nieuwe aanvraag. Door de weggevallen verspillingen bestaat er ruimte voor meer kwaliteit, productieruimte en nieuwe procesverbeteringen = betere output = tevredener klant = enz.

Een werkdag met minder verspillingen

Als bedrijf wil je graag voor 100% voldoen aan de klantvraag, niet 90%.
Die overgebleven 10% zorgt voor verminderd klantvertrouwen, personeelsfrustratie, tijdverspillingen, etc. waardoor het proces wordt doorbroken. Verstoringen bij de bron aanpakken vergt eenmalig tijd en energie, terwijl achteraf de klant z’n probleem oplossen dit elke keer doet.
Dat is het huidige concept van Lean altijd met één einddoel: Het in één keer voldoen aan de klantvraag.


Binnen elk proces van uw bedrijf heb je meerdere personen met hun eigen belang of taak in dat proces. Zo kan diegene die onderdeel is van het proces nooit de output bepalen, dat doet namelijk de aanvrager die het resultaat ontvangt. Toch zijn de uitvoerenden verantwoordelijk voor de uitkomst, dat deze voldoet aan de aanvraag.
Als Lean (Green Belt) consultant ben ik bijvoorbeeld inzetbaar voor:
– het signaleren van verspillingen.
– het leiden van kleinere verbeterprojecten (Kaizen).
– uw bedrijf meenemen in de eerste stappen naar een Lean organisatie.
– het ondersteunen van uw Black Belt medewerker.

Gewoon logisch nadenken.

Hebt u vaker mensen over Lean gehoord en twijfelt u of het iets is voor uw organisatie? Of hebt u het gevoel dat uw werkgever een nieuwe hype heeft bedacht, die ook wel weer overwaait?
Lean is geschikt voor iedereen en elk bedrijf, het heeft daarnaast zijn oorsprong nog voordat Toyota het concept van Henry Ford aanpaste aan huidige tijden.
Of als u zelf een Green of Black Belt bent en u hebt een project waar binnen uw bedrijf de extra Lean kennis ontbreekt, dan gaan we er samen voor om uw verbeteringsproject succesvol te maken en echt voltooid bij de tollgate te presenteren.

De basis voor het toepassen van Lean ligt voor mij in de financiële, administratieve richting, om daar de processen te verbeteren. Natuurlijk kunnen we uw processen afdelingsoverschrijdend verbeteren.
Maak een eerste afspraak om samen te kijken naar uw wensen, of om meer te leren over de Lean denkwijze en hoe we dit in uw bedrijf kunnen invoeren.